De stappenmethode is een lesmethode om kinderen te leren schaken. Veel scholen en schaakclubs in onder meer Nederland, België, Duitsland en Zwitserland gebruiken de methode voor hen schaaklessen. De methode bestaat uit zes stappen. Bij iedere stap hoort een handleiding met lessen voor de trainer en een werkboek met opgaven voor de leerlingen.

De methode werd ontwikkeld door Cor van Wijgerden en Rob Brunia. Ze heeft als voordeel dat ze pedagogisch goed opgebouwd is. Bovendien wordt ze practisch in heel Vlaanderen toegepast. Wie de methode volgt, kan ze altijd vervolledigen in om het even welke schaakclub.

SchaakMaten richt zich tot beginende jongeren tussen 8 tot en met 9 jaar. Als beginende club willen wij ons concentreren op Stap 1 van de stappenmethode die in totaal 6 stappen telt.  De volgende jaren zouden wij gelijdelijk aan de ander stappen invoeren. Op het einde van een lessenreeks volgt een examen om toegang tot de volgende stap te bekomen.

Wanneer zijn er lessen ?

De lessen worden gegeven op zaterdagmorgen in het Felix Sohie vanaf 10 uur en duren ongeveer 2 uur. Elk jaar zijn er minimaal 20 (en 24 voorzien) lesdagen.

Een volledig overzicht wanneer welke les doorgaat kan je vinden op onze kalender.

Ook competitie is belangrijk

Schaken is meer dan alleen puzzels oplossen. Je moet het ook actief beleven. Voor iedereen organiseren we twee klein toernooitjes. 

Kostprijs van de lessen

De lessen kosten 150 euro per leerling. Inbegrepen in deze prijs is:

  • Het werkboekje van de corresponderen stap
  • Het lesmateriaal
  • Gratis deelname aan het minitoernooien